Navigering

Bra premiär av årets Volkswagen Cup taggade till elitåkarna

11 january 2021 av markus

På uppdrag av Svenska Skidförbundet var Östersunds SK värd för en tävlingshelg för seniorer inom längdskidor. Den 8-10 januari 2021 var de första deltävlingarna i säsongens Volkswagen Cup på Östersunds skidstadion som lockade eliten från hela Sverige till Östersund. Tävlingarna visade även upp Östersund från sin bästa sida för resten av Sverige då de livestreamades på Aftonbladet.

Volkswagen Cup består av tio deltävlingar som är uppdelade i fyra tävlingshelger med start i Östersund som sedan går vidare till Torsby, Boden och Gällivare. Volkswagen Cup genomförs i år med ett begränsat startfält där 100 damer och 100 herrar kommer får starta under respektive tävlingsdag.

Första tävlingsdagen bjöd på ren skidpropaganda när helgen inleddes med en masstart på 30 km för herrar och 15 km för damer. I herrloppet blev det tillslut en rafflande spurtduell som avgjorde loppet där Jonas Eriksson (IFK Mora SK) gick hem som segrare. I damloppet var det en klunga som höll ihop länge tills ett ryck på sista varvet som gjorde att Charlotte Kalla (Piteå Elit) tog hem segern.

Den andra tävlingsdagen så var det sprint (K) på schemat där damerna och herrarna körde en slinga på 1,4 km. Det var ännu en fin dag på Östersunds skidstadion med rafflande dueller där det slutligen blev Anna Dyvik (IFK Mora SK) som tog hem prologen och vinsten i finalen på damsidan och på herrsidan blev det Marcus Grate (IFK Umeå) som segrade.

Sista tävlingsdagen var distans (F) med individuell start, 15 km för herrar och 10 km för damer. Herrloppet leddes länge av Jens Burman (Åsarna IK) men under sista varvet kom en jagandes Johan Herbert (IFK Mora SK) och gick om och vann loppet. På damsidan visade Charlotte Kalla (Piteå Elit SK) ännu en gång sin uppåtgående form och vann med 40 sek. Som extra bonus fick vi se para-åkaren Zebastian Modin dra på sig ÖSK-dräkten och testköra mot senioreliten.

Vi har sett flera goda insatser av våra ÖSK-åkare. I masstarten blev Rasmus och Emma topp 30, i sprinten gick fyra av klubbens åkare (Emma, Gabriella, Adam och Olov) vidare till kvartsfinalerna men där tog det tyvärr stopp. Extra roligt för Emma och Gabriella att de gick vidare i deras första sprint som seniorer.. Den tredje dagen gjorde Rasmus och Emma åter en fin insats och kom topp 30.

Efter några intensiva dagar på skidstadion med nationell seniorcup vill vi rikta ett stort tack till alla som varit engagerade i arrangemanget! Det är många olika funktioner (tävlingsledning, sekretariat, bana, stadion, parkering, vallabyn m.fl.) där alla gjort ett bra jobb, spridit glädje och gjort insatser har varit värdefulla för att klara av detta. Det är ett annorlunda år och det har krävt mer ideella insatser än vanligt. Tävlingsledningen har fått positiva och uppskattande ord från åkare, ledare, vallare, tv-folk, TD och andra inblandade. De har visat tacksamhet och glädje över att vi har kunnat arrangera tävlingar och att vi fått det att fungera med de restriktioner som minimering av smittrisker innebär för ett evenemang av den här typen. Bra väder, fantastiska spår och en välsmord organisation - då går det bra! Vi vill också rikta ett tack till personalen på Östersunds skidstadion som återigen levererat fantastiska spår hela helgen!

Slutligen vill vi också rikta ett stort tack till våra prissponsorer som skänkt priser: