Navigering

Jämtkraft barnskidskola

Nyheter

ÖSK välkomnar barn till säsongens Jämtkraft barnskidskola. Glädjande nog är det väldigt många barn som vill åka skidor med oss den här säsongen! Det gjorde att skidskolan snabbt blev fullbokad. Vi kommer att hålla träning på tisdagar och torsdagar mellan vecka 2 - 9. Utifrån den rådande situationen med Covid-19 så kommer antalet deltagare minskas till 12 barn per grupp. Barn till gruppledare/hjälpledare och tidigare deltagare har förtur till grupperna och de platser som blir över i en grupp är öppna för anmälan av nya deltagare. Anmälan till Jämtkraft barnskidskola gör du genom att trycka på knappen Bli medlem i toppmenyn på hemsidan.

Det blir lite nyheter för detta år! Först och främst så har grupperna fått nya namn och vi har öppnat upp en fjärde grupp. De nya gruppnamnen är VATTENKRAFT, VINDKRAFT, SOLKRAFT och 2013. Gruppen 2013 är ny och riktar sig till de barnen som gått de tidigare stegen och bygger på att fortsätta utvecklas och förbereda dem för att tag steget över till ÖSK Ungdom.

Vi planerar vår verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens och Svenska skidförbundets riktlinjer som kommer att följas och håller oss uppdaterade på eventuella förändringar. Vår ambition är att vi ska kunna genomföra årets barnskidskolan men vi vill även uppmärksamma er på att beroende på hur rådande situationen utvecklas kan vi komma att behöva ställa in eller göra förändringar kort inpå eller under skidskolan.

Om

Barnskidskolans målsättning är glädje, kamratskap och utveckling på snö. Detta uppnår vi genom övningar på skidor som utvecklar barnets färdigheter samtidigt som vi har kul tillsammans. Det finns fyra olika grupper (nivåer) och varje grupp har ett max antal platser för att barnskidskolan ska bli så bra som möjligt för barnen.

Barnskidskolan bygger på att vi är många som hjälper till. Du som vuxen kan bidra på många sätt, att vara ledare eller hjälpledare. Även att vara på plats och hjälpa till så att alla hänger, blir uppmärksammade och har kul är viktigt. Vi hjälps också åt med praktiska bestyr med utrustning, fika, mm.

Träningstid

Våra grupper har träningar på tisdagar och torsdagar mellan 18-19 där ni själva väljer vilken dag vid anmälan. Barnskidskolan pågår från januari till mars vid minst åtta tillfällen

Våra grupper

 

 

VATTENKRAFT (ålder 4-5 år)

 

Förkunskapskrav: Inga, men låt gärna barnet testa skidor innan för att börja hitta balansen i lugn och ro.

 

Ålder 4-5 år.

 

I denna grupp är alla nybörjare välkomna! I VATTENKRAFT ligger fokus på att skapa ett intresse hos barn som är nybörjare inom skidåkningen. Vi övar balans och skidvana genom lek och bus med skidorna på.  Målet är att alla hittar balansen, kan resa sig upp själva när de ramlat, kan svänga och vända, börjat glida på skidorna och klara av att åka upp och ner för enklare backar. Och framför allt har kul på snö!

 

VINDKRAFT (ålder 5-7 år)

 

Förkunskapskrav: Se gruppen VATTENKRAFT.

 

Ålder 5-7 år.

 

I VINDKRAFT fortsätter vi med lekar och övningar för att fortsätta utveckla balans och kontroll och får mer fart under skidorna. Vi utmanar oss i brantare backar och lär oss att saxa uppför och svänga i slalombanor både utför och uppför. Vi leker och åker i terrängen utanför de preparerade spåren. Målet är att alla utvecklar sin balans så de glider fram på skidorna, kan saxa uppför, ploga nerför och släppa på utför lite brantare och ta sig fram i ojämnare terräng.

 

SOLKRAFT (ålder 6-8 år)

 

Förkunskapskrav: Se gruppen VINDKRAFT.

 

Ålder 6-8 år

 

I SOLKRAFT är det fart och fläkt! Vi åker uppför och nerför i alla backar, vi fortsätter utveckla balans och motorik genom olika lekar, banor och åkövningar i och utanför de preparerade spåren. Målet är att alla kan ta sig fram i alla typer av terräng , hittat glidet och farten på skidorna och vågar utmana sig själva med hopp, utförsbackar och fartfylld åkning.

 

2013 (ålder 7-8 år)

 

Förkunskapskrav: Se gruppen SOLKRAFT.

 

Ålder 7-8 år (födda 2013)

 

Förra året hade vi många barn födda 2013 i gula gruppen som vi vill kunna fortsätta inspirera på en bra nivå. Så detta är gruppen för barn födda 2013 som gått ”gul grupp” tidigare eller har motsvarande färdigheter. Med fart under skidorna jobbar vi vidare med lärande lek och övningar för att utveckla balans och koordination. Vi rör oss också lite längre ut i terrängen och hittar roliga utmaningar.

Ledare

Jämtkraft barnskidskola bygger på att vi är många som hjälper till. Du som vuxen kan bidra på många sätt, att vara ledare eller hjälpledare. Även att vara på plats och hjälpa till så att alla hänger, blir uppmärksammade och har kul är viktigt. Vi hjälps också åt med praktiska bestyr med utrustning m.m.

Gruppledare - har ett övergripande ansvar för en träningsgrupp tillsammans med ytterligare en ledare. Alla gruppledare erbjuds hjälp i planering och genomförande av huvudansvariga för barnskidskolan. Innan barnskidskolan startar kommer vi ha en träff med alla ledare där vi går igenom övningar och planering tillsammans. De som är nya gruppledare erbjuds att ha en erfaren ledare som fadder med vilken man kan får stöd och hjälp.

Hjälpledare - hjälper gruppledaren i en träningsgrupp med att genomföra övningar och bidrar med glädje och uppmuntran i träningsgrupperna. Innan barnskidskolan startar kommer vi ha en träff med alla ledare där vi går igenom övningar och planering tillsammans.

Utrustning

Längden på barns skidor ska vara +/- 10 cm av kroppslängden. Tänk på att en längre skida är svårare för barnet att hantera än en kortare.

Vi rekommenderar vallningsfria skidor för alla grupper i barnskidskolan.

Stavarna ska gå upp till armhålan för att ha rätt längd, gärna något kortare för de yngsta skidskolebarnen.

Träningsavgift

Träningsavgiften för barnskidskolan är 350 kr. Medlemskap i klubben är också ett måste och det kostar 250 kr för enskild medlem eller 600 kr för familj.

Köldgräns

Köldgräns är -15 grader. Vid inställd skidskola meddelas detta per mejl.

Kontakt

Har du frågor kring barnskidskolan kan du kontakta: